9 fjellvettregler for produktivt hjemmekontor

Publisert

Skal du ha hjemmekontor? Når du skal jobbe hjemmefra er det viktig med selvdisiplin. Alle tipsene er derfor med utropstegn. Les også tipsene med stemmen til sjefen din.

1. Ta på bukse!

Dusj først, deretter ta på bukse. Deretter eventuelt flere klær. Den vanligste feilen du gjør når du skal jobbe hjemme er å være "halvveis hjemme". Da gjør du gjerne ting som du vanligvis ikke gjør når kollegaene dine ikke ser på. Som å gå rundt uten bukse.

2. Sitt oppreist!

En sofa innbyr til å ligge henslengt og med bøyd rygg. Senga er enda verre. Ta gjerne et sted der du aldri pleier å sitte, og som du derfor ikke assosierer med å "være hjemme".

3. Lukk døren!

Hvis andre også er hjemme er det desto viktigere å isolere seg for å unngå distraksjoner. Det beste er om du fysisk kan lukke en dør. Hvis du vanligvis jobber i åpne kontorlandskap føles det kanskje som en oppgradering å faktisk ha en dør.

4. La klesvasken stå!

Du er på jobb, da vasker man jo ikke klær.

5. Lytt på musikk uten vokal!

Lyd på øret er et tveegget sverd, men kan for mange av oss filtrere ut potensielle distraksjoner. Hør på såkalt ambient musikk eller lydeffekter (f.eks. regnlyder).

Hjernen din er skrudd sammen med et spesielt fokus på å høre og fokusere på stemmer, så unngå musikk med vokal. Komplisert musikk er generelt dumt, så la Frank Zappa platene ligge til kvelden. Søk heller på ‘Ambience’ på Spotify.

6. Strukturer dagen!

Sett inn halvtimes-bolker i kalenderen for hva du planlegger å jobbe med. Sett av tid til lunsj, og eventuelt andre pauser, som en kjapp gåtur.

7. Hold arbeidstiden hellig!

Sett på vekkerklokke til vanlig tid. Start når du pleier å dra til kontoret, og ikke tiden du pleier å ankomme kontoret.

8. Disipliner PC-en din!

Mange PC-er åpner en tab med Facebook uten at du var klar over det selv engang. Dette kan unngåes ved å installere et program som midlertidig blokkerer PC-en fra å kunne gå til distraherende sider.

Mac-brukere kan bruke Selfcontrol mens PC-brukere kan bruke Cold Turkey.

9. Prøv en Pomodoro

En glimrende life-hack når du jobber alene er Pomodoro-teknikken: Sett på en timer med nedtelling på 25 minutter, og jobb med en oppgave intenst i den perioden. Deretter ta en 5 minutters velfortjent pause.

Dette gjør det lettere å komme inn i en god flyt, uten at hjernen din er bekymret for når den skal få seg en pause.

 

Smilende kvinne

Stockphoto-bilder kan også være en nyttig inspirasjon til hvordan hjemmekontoret bør være: Ryddig og rent.

Henrik Akselsen

Henrik Akselsen

CMS-konsulent, utvikler og webanalytiker i Frontkom. Langt over gjennomsnittet interessert i hva som fungerer på web, og hvordan man kommer ditt via innholdstrategi og analyseverktøy.